fbpx
 

Home OBIECTIVE TURISTICE

Oraș simbol pentru români ALBA IULIA

Construit pe ruinele castrul roman Apulum, cetatea în formă de stea a fost reședința principilor Transilvaniei în perioada medievală. La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat triumfător aici pentru a realiza unirea politică a Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești sub cârmuirea sa. Tot aici s-a semnat actul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918!

Alba Iulia își datorează dezvoltarea poziției sale geografice si administrative privilegiate. A fost înconjurată de zone bogate în zăcăminte de metale prețioase, sare
și podgorii si se afla la intersecția dintre importante centre economice.

Considerată capitala spirituală a României, Alba Iulia este un loc ideal pentru un city break, o vacanță cu familia sau chiar pentru o călătorie de afaceri.

Recomandări turistice Cetatea Alba Carolina

Construită între anii 1715 – 1738 din ordinul împăratului Carol al VI lea al Austriei, este cea mai mare cetate în stil Vauban din România și din sud-estul Europei. Cetatea în formă de stea cu șapte colțuri se dorea a fi o fortificație împotriva atacurilor turcești, dar și un sistem mai sigur de apărare a teritoriilor ocupate. Zidurile și cele 7 bastioane ale cetății sunt renovate și pot fi admirate de turiști.

Pentru că în prezent, Cetatea Alba Carolina înglobează atât castrul roman, cât și cetatea medievală, în fiecare vineri seara, de la ora 19.00, în perioada mai – octombrie,  pornind de la Muzeul Unirii până lângă poarta a IV-a a Cetații, turiștii pot fi martorii unui spectacol de reenactment cu daci și romani, iar în fiecare zi in perioada mai – octombrie, la ora 12.00, are loc Ceremonialul Schimbului de Gardă, ceremonial care în unele zile de sâmbătă se încheie cu salve de tun.”

Catedrala
Ortodoxă

Denumită și Catedrala Reîntregirii Neamului, a fost ridicată între 1921 -1922 pentru a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Lăcașul are ca model biserica domnească din Târgoviște si evocă una din creațiile de vârf ale arhitecturii medievale românești. Planul său este de tip bizantin în formă de cruce greacă înscrisă, prezentând analogii cu vechea biserică a lui Mihai Viteazul din 1597. Poartă hramul “Sfânta Treime” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Catedrala se află la 1,6 km față de pensiune.

Catedrala Romano Catolică

Cea mai veche catedrală din Transilvania și cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţ a fost ridicată în urmă cu 800 de ani. Continuă să fie cea mai înaltă clădire din oraș. Turnul măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri. Construit din blocuri de piatră provenite în parte din zidurile castrului ridicat de romani la Apulum, edificiul înglobează toate stilurile arhitecturale utilizate între secolele X-XVIII: romanic, gotic, renascentist și baroc. Adăpostește mai multe sarcofage, printre care și pe cel al lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei (1441 – 1446).

Catedrala se află la 1,6 km față de pensiune.

https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/11/catedrala.jpg
https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/10/backg-1.png

Museikon

Amenajat în clădirea primului spital militar din România, într-una dintre cele mai vechi construcții din cetate. Muzeul găzduiește o colecție de icoane și cărți din secolele XVIII-XIX, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese). Conține o bibliotecă de specialitate cu 2.000 de volume de referință și 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate. Museikon funcționează și ca laborator pentru formarea profesională în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și restaurare.

Museikon se află la 1,6 km față de pensiune.

Muzeul Unirii

Muzeul se află în clădirea „Babilon” situată faţă în faţă cu Sala Unirii. Edificiul cu două etaje a fost construit în spiritul arhitecturii romantice de secol XIX și avea inițial destinaţie militară, găzduind ofițerii armatei Austo-Ungare, ce proveneau din toate țările imperiului.

Inaugurat în 1929, Muzeul conține piese importante despre Revoluția din 1848 și Marea Unire. Din 1986 este plasat în fostul Pavilion al Ofițerilor. Colecția cuprinde peste 200.000 de obiecte de patrimoniu și o bibliotecă cu 70.000 de volume.

Muzeul Unirii se află la 1,8 km față de pensiune.

Sala Unirii

Sala Unirii se află în clădirea vechiului cazino militar, care a servit ca loc de recepții și festivități pentru Armata Austro-Ungară. Clădirea a fost modificată ulterior în vederea încoronării regilor Ferdinand și Maria.

Sala Unirii este un loc cu valoare simbolică deosebită pentru România. Publicul poate descoperi aici o parte din steagurile celor 1228 de delegații care au votat Unirea, fotografii ale lui Samuel Mârza de la Marea Adunare, biroul pe care a fost redactată Proclamația și alte documente istorice.

Sala unirii se află la 1,8 km față de pensiune.

https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/10/bgn-dark-on-bottom.png
https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/11/principia.jpg

Muzeul Principia

Aflat în inima cetății, lângă Sala Unirii și Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Principia este amplasat pe locul castrului roman Apulum într-o clădire ultra-modernă din sticlă și oțel. Aici se aflau birourile ofițerilor romani și erau depozitate finanțele legiunii. Acum, aici sunt păstrate piese importante din istoria orașului precum instalația romana de încălzire, numita hipocaust, machete ce reconstituie tabere militare și scene de luptă din epocă, iar lapidarium-ul din curte expune monumentele de piatră descoperite aici de-a lungul timpului.

Muzeul se află la 1,8 km față de pensiune.

Monumentul Custozza / Piața Cetății

Inaugurat în 1906 și amplasat în Piața Cetății, monumentul a fost ridicat în memoria eroilor căzuți în 1866, în bătălia de la Custozza.  Monumentul Custozza fost restaurat în 2012.

Piața Cetății reprezintă, simbolic sufletul orașului, găzduind Universitatea, Muzeul Principia, dar și principalele evenimente socio-culturale din oraș.

Piața Cetății se află la 1,8 km față de pensiune.

Traseul celor 3 fortificații

Vizitatorii se pot întoarce în timp pentru a călători de–a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din trei epoci diferite. Fiecare dintre Cetăți a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina. Traseul este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății bastionare Alba Carolina și reprezintă unui muzeu în aer liber.

Traseul celor 3 fortificații se află la 2 km față de pensiune.

Palatul Apor

Fosta rezidenţă nobiliară a lui Stefan Apor primeste destinaţie militară, după venirea trupelor austriece în Transilvania. Adăugirile baroce ulterioare au transformat edificiul în prima construcție civilă ridicată în Transilvania în acest stil. După o amplă restaurare la începutul anilor 200, clădirea a devenit sediul Rectoratului Universităţii „1 Decembrie 1918”. La subsolul edificiului este amenajată o expoziţie arheologică deschisă spre vizitare.

Palatul Apor se află la 1,9 km față de pensiune.

https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/11/poarta-aIII-a.jpg

Poarta a III a a Cetății și Celula lui Horea

Poarta a III-a este principalul punct de acces în cetate. Având forma unui dublu arc de triumf, monumentul se remarcă atât prin dimensiuni, cât și prin bogăția decorului. Deasupra porții e statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, în vremea căruia a fost ridicată Cetatea.

Deaupra arcului central se află o încăpere, cunoscută ca „Celula lui Horea”. Se spune că în mica încăpere de piatră de la baza statuii lui Carol al VI-lea a fost întemnițat Horea, liderului ţăranilor răsculaţi la 1784.

Pe podul din fața porții în fiecare sâmbătă are loc ceremonialul de schimbare a gărzii.

Poarta a III-a se află la 1,8 km față de pensiune.

Biblioteca Batthyaneum

La început clădirea a adăpostit o mănăstire trinitariană, apoi a devenit spital militar. Iar din 1792 găzduiește colecțiile lui Ignatius Batthyani de peste 8.000 de volume. Cea mai valoroasă lucrare este manuscrisul Codex Aureus, scris cu unciale de aur pe pergament. Tot de atunci pe clădirea bibilotecii a funcționat și primul observator  astronomic din România.

În prezent, acest obiectiv se poate vizita doar cu aprobare de la Biblioteca Națională a României.

Biblioteca se află la 1,8 km față de pensiune.

https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/10/backg-alba.png

Palatul Principilor Ardealului

Pe timpul Principatului Transilvaniei, timp de peste 150 de ani, soarta regiunii a fost dirijată de aici. Inițial sediul episcopului Transilvaniei în secolul XII, a devenit apoi reședința principilor și centrul scenei vieții politice din Transilvania. Aici au locuit printre alții: Isabella, ultima regină a Ungariei; Sigismund Bathory, care a condus cele trei Țări Românești; Mihai Viteazul; principele Gabriel Bethlen. Palatul de acum reprezintă de abia 2/3 din ce a fost în epoca premodernă.

Palatul se află la 1,8 km față de pensiune.

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

Are o înălțime de 20 de metri și este amplasat în faţa Porţii a III-a a Cetății, pe un deal artificial de pământ care trebuia să protejeze poarta principală de tirul direct al artileriei, în caz de asediu. A fost ridicat pentru a marca 150 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca, conducătorii Răscoalei de la 1784. La inaugurarea lui din 1937 au fost prezenți regel Carol al II-lea și fiul său, Mihai.

Obeliscul lui Horea, Cloșca şi Crișan se află la 2,1 km față de pensiune.

https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/11/obelisc.jpg
https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/10/backg-1.png

Descoperiți camerele confortabile situate în apropierea comorilor din Cetate!

Ne găsiți pe
str Mircea Eliade, nr 2A,
Alba Iulia

Fă o rezervare acum!

https://pensiunea-element.ro/wp-content/uploads/2018/10/bgn-dark-on-bottom.png

Copyright © Pensiunea Element | Toate drepturile rezervate.